V tomto článku vám představím základní potraviny západo-africké kuchyně (mimo ty, které máte doma v rámci české kuchyně), které jsou dle mého manžela nepostradatelné při přípravě západo-afrického jídla. Samozřejmě to není absolutní seznam, něco může chybět. Nicméně jsem si jistá, že když budete mít převážnou většinu doma, tak vždy něco afrického ukuchtíte. 🙂
Přílohy
Rýže – nejlépe parfémovaná
Těstoviny – nejlépe špagety
Kuskus
Kukuřičná či hrubá mouka
Sladké brambory
Plantážní banány
Maso
Kuřecí – nejlépe stehna a křídla
Slepice
Ryby, sardinky či mořské plody
Pozn. maso nevařte do úplného změknutí, Afričani se s masem rádi perou a čím tužší tím lepší
Koření
Zázvor – dávají všude
Chilli papričky
Česnek
Anýz
Sladká paprika
Pepř
Zelenina
Západo-africká kuchyně není nijak bohatá na zeleninu. Převážně se používají tyto suroviny
Cibule – základ do všech omáček
Rajčata – přidává se do většiny omáček
Bílý lilek
Špenát, Mrkev, Salát, Řepa
Ostatní základní potraviny západo-africké kuchyně
Vajíčka
Rajčatová omáčka – konzerva
Olej – kupujte po litrech
Fazole, Cizrna
Jedlá soda
Stránky s africkou kuchyní
K mému nemilému zjištění, neexistuje moc stránek s potravinami západo-africké kuchyně a není k dispozici ani moc receptů v češtině. Našla jsem pouze relevantní stránku s veganskými recepty, viz.
Ostatní blogy jsou v cizím jazyce. I přes to uvedu následující blogy, které mi přijdou vhodné sledovat:
https://www.westafricankitchen.co.uk/
http://www.westafricacooks.com/africa/cooking
https://www.greatbritishchefs.com/features/west-african-cooking-in-the-uk
Už jste vyzkoušeli nějaký recept z mé rubriky Africké recepty? Že ne? Tak to rychle napravte a zkuste třeba pro začátek lehkou Fazolovou rýži Ayimolou. 🙂
Pingback: Jak se v Togu nakupuje - Máma z Afriky
Pingback: Riz au gras neboli Africká rýže - Máma z Afriky