Africké recepty

Ayimolou aneb Fazolová rýže

Ayimolou – Fazolová rýže

Ayimolou aneb fazolová rýže je velice populární hlavní chod v celé západní Africe. Jedná se o typickou rýži s fazolemi, doplněnou pikantní omáčkou a smaženou rybou. Někdo si k chodu ještě přidává hrst špaget.

Suroviny:

400g fazolí černé oko – dají se použít i hnědé fazole

600g rýže – dlouhozrnné

Sůl

1/2 ČL jedlé sody

Na omáčku:

3 cibule

Pálivé papričky – množství záleží dle chuti každého

Zázvor – alespoň 50g

3 stroužky česneku

1/2 konzervy rajčatové omáčky

Olej

Příloha:

Ryba či sardinky

Fazole namočíme přes noc, aby změkly. Druhý den dáme vařit v nesolené vodě s jedlou sodou a čekáme, až budou úplně měkké. Voda by vždy měla být na palec nad fazolemi. Když jsou fazole měkké, přidáme sůl a rýži a dál vaříme na mírném ohni. Po dobu vaření rýže by se nikdy neměla vypařit voda, vždy, by měly být suroviny ponořené. V průběhu varu také promíchávejte rýži, aby nedošlo k jejímu připálení. Až začne rýže měknout, tak nechte vypařit vodu. Někdo má rád Ayimolou sypkou a někdo spíše kašovitou. U nás se preferuje kašovitá forma.

Pro přípravu omáčky si nejprve rozmixujte papričky, česnek a zázvor a nechte uležet. Dále na rozpáleném oleji osmahněte do hněda 1 cibuli a přidejte rajčatovou omáčku. Krátce vařte na mírném ohni, aby se spojila cibule olej a rajčatová omáčka, přidejte trochu vody a poté přidejte směs namixovaných surovin. Dále vařte za pravidelného míchání na mírném ohni. V případě, že je omáčka moc hustá, přidejte trochu vody.

Ayimolou se dá podávat pouze s omáčkou a posypaná syrovou cibulí. Často se však doplňuje o smaženou rybu či sušené ryby. Dají se použít i sardinky.

Další inspiraci, jak připravit Ayimolou můžete najít ZDE.

Dobrou chuť 🙂

Zkuste i můj další recept Mléčný kuskus !

Please follow and like us:

3 komentáře

Zanechte odpověď