Ayimolou aneb fazolová rýže je velice populární hlavní chod v celé západní Africe. Jedná se o typickou rýži s fazolemi, doplněnou pikantní omáčkou a smaženou rybou. Někdo si k chodu ještě přidává hrst špaget.
Suroviny:
400g fazolí černé oko – dají se použít i hnědé fazole
600g rýže – dlouhozrnné
Sůl
1/2 ČL jedlé sody
Na omáčku:
3 cibule
Pálivé papričky – množství záleží dle chuti každého
Zázvor – alespoň 50g
3 stroužky česneku
1/2 konzervy rajčatové omáčky
Olej
Příloha:
Ryba či sardinky
Fazole namočíme přes noc, aby změkly. Druhý den dáme vařit v nesolené vodě s jedlou sodou a čekáme, až budou úplně měkké. Voda by vždy měla být na palec nad fazolemi. Když jsou fazole měkké, přidáme sůl a rýži a dál vaříme na mírném ohni. Po dobu vaření rýže by se nikdy neměla vypařit voda, vždy, by měly být suroviny ponořené. V průběhu varu také promíchávejte rýži, aby nedošlo k jejímu připálení. Až začne rýže měknout, tak nechte vypařit vodu. Někdo má rád Ayimolou sypkou a někdo spíše kašovitou. U nás se preferuje kašovitá forma.
Pro přípravu omáčky si nejprve rozmixujte papričky, česnek a zázvor a nechte uležet. Dále na rozpáleném oleji osmahněte do hněda 1 cibuli a přidejte rajčatovou omáčku. Krátce vařte na mírném ohni, aby se spojila cibule olej a rajčatová omáčka, přidejte trochu vody a poté přidejte směs namixovaných surovin. Dále vařte za pravidelného míchání na mírném ohni. V případě, že je omáčka moc hustá, přidejte trochu vody.
Ayimolou se dá podávat pouze s omáčkou a posypaná syrovou cibulí. Často se však doplňuje o smaženou rybu či sušené ryby. Dají se použít i sardinky.
Další inspiraci, jak připravit Ayimolou můžete najít ZDE.
Dobrou chuť 🙂
Zkuste i můj další recept Mléčný kuskus !
Pingback: Mléčný kuskus - Máma z Afriky
Pingback: Základní potraviny západo-africké kuchyně - Máma z Afriky
Pingback: Riz au gras neboli Africká rýže - Máma z Afriky