Riz au gras neboli africká rýže je další velmi oblíbený hlavní chod v západní Africe, v Nigérii znám spíše pod pojmem Jollof rice. Slouží jako příloha ke kuřeti či hovězímu masu. My ji rádi i samotnou.
Suroviny:
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 středně velká rajčata
Nať z cibulky
1 červená paprika
100g rajčatového protlaku
3 PL ajvaru či jiné pasty z pálivých papriček
1l hovězího vývaru
500g Rýže Jasmín nejlépe parfémované
1 PL Zázvoru
Špetka jedlé sody
3 PL Oleje
Sůl, pepř, bobkový list
Postup přípravy Riz au gras neboli Africká rýže
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět polovinu cibule s cibulkovou natí. Přidáme rajčatový protlak a necháme, aby směs mírně zhnědla. Přidáme špetku jedlé sody, aby směs nebyla příliš kyselá, ajvar a zázvor. Rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme do vařící směsi spolu s bobkovým listem, paprikou a pár listy salátu. Vše důkladně promícháme a krátce povaříme. Nakonec směs zalijeme hovězím vývarem a necháme alespoň 5 minut vařit na mírném ohni. Směs ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Do konečné směsi, která se nechala povařit alespoň 5 minut pod pokličkou, vysypeme rýži. Promícháme a necháme vařit. Vždy vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme, jelikož se rýže bude připalovat. Dle potřeby doléváme po troškách vodu až do změknutí rýže. Pozor, nikdy by neměla rýže plavat ve omáčce! Vždy by měla být ponechána, aby do sebe vstřebala směs a spolu s ní se vařila do změknutí.
Riz au gras můžete doplnit např.hovězím masem či kuřecími stehny.
Dobrou chuť 🙂
Zkusili jste už uvařit Fazolovou rýži Ayimolou? Mrkněte také na seznam základních západo-afrických surovin.
Inspirujte se dalšími africkými recepty ZDE.
Pingback: Omáčka Yébésséssi - Máma z Afriky