Africké recepty

Riz au gras neboli Africká rýže

Riz au gras neboli africká rýže je další velmi oblíbený hlavní chod v západní Africe, v Nigérii znám spíše pod pojmem Jollof rice. Slouží jako příloha ke kuřeti či hovězímu masu. My ji rádi i samotnou.

Suroviny:

1 velká cibule

2 stroužky česneku

2 středně velká rajčata

Nať z cibulky

1 červená paprika

100g rajčatového protlaku

3 PL ajvaru či jiné pasty z pálivých papriček

1l hovězího vývaru

500g Rýže Jasmín nejlépe parfémované

1 PL Zázvoru

Špetka jedlé sody

3 PL Oleje

Sůl, pepř, bobkový list

Riz au gras neboli Africká rýže
Suroviny

Postup přípravy Riz au gras neboli Africká rýže

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět polovinu cibule s cibulkovou natí. Přidáme rajčatový protlak a necháme, aby směs mírně zhnědla. Přidáme špetku jedlé sody, aby směs nebyla příliš kyselá, ajvar a zázvor. Rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Poté přidáme do vařící směsi spolu s bobkovým listem, paprikou a pár listy salátu. Vše důkladně promícháme a krátce povaříme. Nakonec směs zalijeme hovězím vývarem a necháme alespoň 5 minut vařit na mírném ohni. Směs ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.

Riz au gras neboli Africká rýže
Směs, do které se nakonec přidá rýže

Do konečné směsi, která se nechala povařit alespoň 5 minut pod pokličkou, vysypeme rýži. Promícháme a necháme vařit. Vždy vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme, jelikož se rýže bude připalovat. Dle potřeby doléváme po troškách vodu až do změknutí rýže. Pozor, nikdy by neměla rýže plavat ve omáčce! Vždy by měla být ponechána, aby do sebe vstřebala směs a spolu s ní se vařila do změknutí.

Riz au gras neboli Africká rýže
Riz au gras s hovězím masem

Riz au gras můžete doplnit např.hovězím masem či kuřecími stehny.

Dobrou chuť 🙂

Zkusili jste už uvařit Fazolovou rýži Ayimolou? Mrkněte také na seznam základních západo-afrických surovin.

Inspirujte se dalšími africkými recepty ZDE.

Please follow and like us:

Jeden komentář

Zanechte odpověď