Africké recepty

Omáčka Yébésséssi

Omáčka Yébésséssi, jednou z typických omáček jihu Toga. Je to nevařená a velmi pikantní rajčatová omáčka. Nejčastěji je doplňována o tzv. la pate = vařená kukuřičná mouka, viz. úvodní obrázek, a o smaženou rybu. Já vám v tomto receptu představím vařenou form omáčky Yébésséssi s rajčatovým protlakem. V nevařené formě pouze rozmixujete rajčata, přidáte cibuli a sardinky a podle chuti přidáte sůl a pepř.

Suroviny na Yébésséssi

Omáčka Yébésséssi
Suroviny

10 malých rajčat

1/2 cibule

Čerstvá ryba

1/2 konzervy rajčatového protlaku

3 PL Ajvaru

Sardinky

Sůl, pepř, olej

Suroviny na la Pate

Hrubá mouka

Voda

Postup přípravy

Příprava surovin
Příprava surovin

Cibuli očistíme a nakrájíme na větší kousky. V africké kuchyni se nikdy zelenina nekrájí na drobno. Rajčata očistíme a opět nakrájíme na větší kousky. Kdo nemá rád, odstraní jádřince.

Ryba na omáčku Yébésséssi
Naporcovaná očištěná ryba

Rybu omyjeme odstraníme ploutvičky a šupiny. Když je ryba zbavena veškerých šupin a slizu, tak ji můžeme naporcovat. Krájejte spíše na větší kusy, jelikož budeme rybu smažit a porce se ještě zmenší.

Příprava omáčky Yébésséssi

Na asi 2 lžících oleje restujeme polovinu konzervy rajčatového protlaku. Necháme, aby protlak mírně zhnědl. Poté přidáme 3 lžíce ajvaru a rajčata. Za stálého míchání vaříme asi minutu. V případě, že jsou rajčata s protlakem kyselá, přidáme asi 1/2 lžičky jedlé sody. Dále do směsi přidáme konzervu sardinek a zalijeme asi 1 skleničkou vody. Podle chuti opepříme a osolíme a necháme vařit, aby se všechny suroviny spojily. Když jsou rajčata měkká, tak sundáme z plotny a zasypeme syrovou cibulí. Omáčka je hotova.

Omáčka Yébésséssi
Omáčka

Příprava ryby k omáčce Yébésséssi

Očištěnou rybu mírně osolíme a přidáme koření na ryby. Velice oblíbené je přidat trochu zázvoru či pokapat citronem. Poté dáme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany asi 5 minut.

Příprava la Pate

Příprava la Pate může být pro člověka, který tento pokrm nikdy nejedl, složitá v tom, že nebude vědět, jaká má být konzistence. Níže proto přidávám odkaz na video, na kterém je příprava la Pate názorně předvedena.

Dáme vařit asi 300ml vody. Mezitím si smícháme malé množství mouky – asi 2 lžíce a půl skleničky vody. Když se voda vaří, tak přidáme rozmíchanou směs vody s moukou, a stále mícháme. Až se voda začne znovu vařit přidáváme postupně kukuřičnou/hrubou mouku. Neustále mícháme, aby se netvořily hroudy. Mouku přidáváme do té doby, než bude konzistence směsi spíše tuhá. Nesmí být řídká jako třeba krupičná kaše. Zároveň se ale nesmí vytvořit těsto třeba jako na kynuté buchty. Příprava je podobná přípravě hustší polenty. Až bude konzistence akorát, tak přendáme směs do misky a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyklopíme la Pate na talíř.

Video přípravy la Pate ZDE.

Dobrou chuť :-).

Omáčka Yébésséssi se smaženou rybou a la pate.
Yébésséssi, la pate a smažená ryba

Jestli jste recept vyzkoušeli, tak zanechte komentář, jak vám omáčka Yébésséssi s rybou a la pate chutnala a zda se povedla. Já začala správně vařit la pate až postupem času, tak se nenechte odradit :-).

Vyzkoušejte i další recepty z rubriky. Nalákám vás třeba na výbornou africkou rýži Riz au gras.

Please follow and like us:

Jeden komentář

Zanechte odpověď