Zelené platážní banány

Říká vám něco potravina plantážní banány? Možná jste je již někdy v našich potravinových obchodních řetězcích viděli. Já na ně nedám dopustit. Když je někde vidím, tak je hned beru, jelikož jsou chuťově skvělé a dá se z nich udělat několik receptů. Znáte navíc zelené plantážní banány? Není to jiná odrůda, jsou to jen prostě nezralé plantážní banány. A jejich použití? Pojďme se na to podívat.

Nutriční hodnoty

Plantážní banán obsahuje velké množství vitaminu B – ty jsou potřeba pro správné fungování metablismu a jsou účinné v boji proti oparům. Nezbytné jsou i pro těhotné ženy, zejména na počátku těhotenství.

Dále obsahují kyselinu listovou – ta je skvělá pro těhotné ženy. Draslík – ten je výborný na nervy 🙂 a v neposlední řadě vitaminy A a E. Zejména vitamin E drží na uzdě hormony při PMS! Takže ženy, konzumujte tento vitamin čas od času. Nebo respektive tak týden před PMS.

Co se týče kalorických hodnot, tak plantážní banány jsou bohaté především na sacharidy, mají dost vlákniny a pozor – nemají skoro žádný tuk!

Recepty

Prvním receptem, který vám sem hodím, je recept od Corona Cermak. Překvapivě se nejedná o sladký pokrm, tak určitě vyzkoušejte ZDE!

Pečené plantážní banány

Já mám nejradši pečené plantážní banány. Příprava je jednoduchá a výsledek je skvělý. Stačí jen banány oloupat a vložit do trouby. Pečete do té doby, než se začnou na banánu vytvářet takové černé skvrny. Pak už jen nechat vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: https://www.mesrecettesfaciles.fr/recipe/bananes-grillees-au-barbecue

Smažené plantážní banány

Další velmi jednoduchý recept. Banány jen oloupejte, nakrájejte na kolečka a smažte do zlatova na oleji. Pak sceďte a nechte vychladnout. Takto připravené banány se podávají s párkem či jiným masem a pálivým dipem, ale můžete konzumovat i samotné.

Plantážní banány
Zdroj: http://www.femmes-en-revue.com/laloco-des-bananes-plantain-frites/

Sušené banány

Další zdravou variantou jsou na slunci sušené banány. Máte chuť na čipsy? Dejte si sušený plantážní banán. Teď ale nemám na mysli ty přeslazené sušené banány, co se u nás prodávají. Mluvím o plantážních banánech usušených na slunci bez přidaných cukrů, soli, či koření.

Koblížky z plantážních banánů

Tento recept je v porovnánání s předchozími trochu složitější, nicméně stále velice jednoduchý, a více kalorický. K přípravě budete potřebovat:

  • Plantážní banány
  • Hladkou mouku
  • Cukr či med
  • Jitrocelový sirup

Postup

Banány oloupeme a rozmačkáme na kaši. Je tedy dobré koupit velmi zralé banány. Přidáme mouku, med a sirup. Měla by vzniknout kašovitá konzistence. Ne moc tekutá, spíše tužší.

Na pánvi si rozehřejeme olej a až po té, co je olej dost horký, vkládáme těsto z plantážních banánů. Smažíme chvilku, dokud nejsou koblížky celé zlaté.

Podáváme třeba s jogurtem, tvarohem či jen tak samotné.

Plantážní banány
Zdroj: https://www.cuisineactuelle.fr/recettes/beignets-de-banane-plantain-263672#

Kde v ČR pořídit plantážní banány?

Narazit na plantážní banány můžete v našich potravinových řetězcích nebo třeba v online obchodě Virunga či v Orient Minimarket v Brně. Čerstvé banány můžete také koupit na afrických veletrzích, které se poslední dobou v ČR konají relativně často.

Zkuste recepty a dejte mi vědět, jak vám chutnalo :-). Potěší mě i sdílení vašich uvařenýc jídel. Pro další africké recepty pokračujte v rubrice Africké recepty.

Please follow and like us:

Zanechte odpověď