DIY vlasová kosmetika,  Péče o kudrnaté vlasy,  Přírodní kosmetika

Kokosový olej – kamarád či nepřítel?

Čím dál častěji se setkávám ve svém okolí, práci a sociálních sítích s kosmetickými radami, které zahrnují používání kokosového oleje jako přírodního zázraku a ‘’léku na vše’’. Patří však tato ingredience opravdu na vlasy či na pleť? Jak ho správně zařadit a používat? V tomto článku Kokosový olej – kamarád či nepřítel vám vše osvětlím. Pojďme se na to postupně podívat.

Pleť

Kokosový olej má antibakteriální a hojivé účinky. Jeho používání na problematickou pleť je ale velmi sporné.  Tento olej je z hlediska svého složení komedogenní, konkrétní hodnota na stupnici je 2 ze 4.

Komedogenní znamená, že blokuje póry a zanáší je. Není to samozřejmě 100 %, ale ta pravděpodobnost tu stále je. Je důležité zmínit, že tuto vlastnost mají do jisté míry všechny oleje a másla, avšak některé více, některé méně. Pokud však tato situace -ucpání pórů- nastane dochází k tvorbě černých teček a akné. Nejdůležitějším faktorem je typ pleti.

Obecně dle mého názoru z hlediska funkčnosti, bude mít normální pleť s malými staženými póry s kokosovým olejem problém menší než problematická pleť s roztaženými póry a sklonem k akné. Troufám si říci, že přidání mastného oleje v takovém případě tvorbu akné spíše podpoří.

Pravidlo zní – Olej aplikujte pouze na vyčištěnou pleť a nejlépe po peelingu.

Pokožka

Antibakteriální účinky kokosového oleje rozhodně nelze popřít. Je zároveň bohatý na vitamíny a minerály.

Kokosový olej pomáhá při popáleninách a vysoký obsah antioxidantů pomáhá s hojením ran a jizev. To je fakt, na kterém se shodují všichni odborníci v oboru dermatologie.

Nicméně použití kokosového oleje  rozhodně nedoporučuji na suchou pokožku. Olej totiž funguje jako přírodní bariéra proti vodě. A jak víme, voda = hydratace. Takže pokud hydrataci nedodáte před jeho použitím, olej zanese póry a žádná hydratace se tak již do pokožky nedostane. Má tedy přirozenou tendenci vysušovat. Touto vlastností disponují oleje všeobecně.

Takže pokud chcete kokosový olej použít na tělo a nemáte speciální obtíže při kterých je třeba ochránit pokožku před vodou (popáleniny, opruzeniny…), je nezbytné ho nanášet na vlhkou pokožku a nejlépe ještě rozmíchaný s vodou.

Pravidlo zní – Nanášejte kokosový olej pouze na vlhkou pokožku, pokud neřešíte nějaký problém.

Vlasy

A u vlasů to není jinak. Samotný kokosový olej na vlasy jednoduše vůbec nepatří. Vhodný je určitě jako přídavek ve vlasových produktech, které zvýrazní benefit a zároveň jsou složené tak, aby byly schopné využít i toho, co může být bráno jako negativní vlastnost. I tak se ale bohužel může stát, že takové produkty vlasům nemusí sedět – to je poměrně častý jev – někomu nesedí kokos, někomu třeba aloe. Je třeba brát v potaz, že kokosový olej má vysoké penetrační schopnosti. Proniká velice hluboko do vlasových vláken a pokud před tímto procesem nedojde k nasycení vlasu vodou = hydratací, vlas bude vysušený, bude chřadnout a tento proces se dá jen těžko zvrátit. Přirozeně olej hluboko uvnitř vlasu znemožní přístup hydratace a je třeba ho vymýt. Nejlépe silným šamponem na hloubkové čištění.

Kdy tedy ve vlasové kosmetice pomůže?

Můžeme ho přidávat do domácích masek na vlasy. Například v kombinaci – avokádo, aloe, olivový olej a kokosový olej. Nicméně, nesmí se to s ním přehánět a vždy musíme mít na paměti, že do nehydratovaných vlasů se kokosový olej nedává.

V jednom případě se však kokosový olej na vlasy doporučuje. Jedná se o léčbu hydratační únavy (hygral fatique). To je stav, kdy došlo vlivem přílišné hydratace jemných vlasů k jejich poškození a doslovnému popraskání vlasových kutikul. V tomto případě není další pronikání hydratace do vlasu žádoucí a používá se tak kokosový olej jako bariéra a ochrana vlasu před vodou a dalším poškozením. Stejnou funkci má i babassu olej.

Pravidlo zní – Kokosový olej se do vlasů nedává nikdy samotný, pokud se nejedná o hydratační únavu

Pokud tedy víte, jak a kdy olej použít, může vám pomoci se spoustou neduhů a může to být váš opravdu dobrý přítel. Avšak je třeba dodržovat jistá pravidla, která toto používání s sebou nese.

Takže ještě jednou – jak olej používáme?

Vždy na vyčištěnou pleť – nejlépe po peelingu

Na problematickou pleť raději ne

Vždy na vlhkou pokožku rozmíchaný s vodou, pokud nechceme pokožku chránit před vodou

Na suché vlasy nedávat samotný, pokud netrpíme hydratační únavou

Tak zase příště…

Vaše Markét

***

Zdroje:

Penetracní schopnosti olejů

Léčba hydratační únavy

Kokosový olej v dermatologii

Please follow and like us:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *